نوشته‌ها

تفاوت روغن معمولی، بکر و فرابکر + خواص روغن کنجد

زمان مطالعه این پست : 9 دقیقه
تفاوت روغن معمولی، بکر و فرابکر

در ساده‌ترین حالت روغن از له کردن دانه به دست می‌آید و پس از مرحله له کردن، مایه خمیری شکل به دست می‌آید که با تحت فشار قرار دادنش، روغن از آن خارج می‌شود. اگر این فرآورده اسیدیته پایین و طعم و بوی خوبی داشته باشد، آن را در زمره روغن بکر یا فرابکر قرار می‌دهیم. (کیفیت روغن بکر از روغن فرابکر کمی پایین‌تر است)

این نوع برای استفاده در غذاهای آبکی، ریختن روی سبزی‌ها و درست کردن سس سالاد مناسب است. زمانی که این روغن‌ها حرارت داده شوند، بو و طعم ملایم خود را از دست می‌دهند. (بعضی از سرآشپزها هنوز هم استفاده از روغن فرابکر را برای پخت‌وپز ترجیح می‌دهند) هر چه روغن رنگ و بوی تندتری داشته باشد، طعم و مزه بهتر و قوی‌تری نیز خواهد داشت. اگر این روغن، سطح اسیدی بالا داشته یا بی‌کیفیت باشد، می‌توان چنین نتیجه گرفت که، تصفیه و با روغن بکر یا فرابکر مخلوط شده و یک روغن معمولی به دست آمده است. از چنین روغنی می‌توان برای پخت و پز استفاده کرد. نباید فراموش کرد که انواع روغن کنجد در حفظ سلامت قلب موثر هستند هر چند که انواع بکر و فرابکر آن‌ها آنتی اکسیدان های بیشتری دارند.

 تفاوت روغن کنجد با روغن های صنعتی

روغن کنجد

بهترین داروی کبد چرب

روغن کنجد  به علت دارا بودن لسیتین بسیار برای حافظه ، هوش و فعالیت های مغزی مفید است. یکی از معدود منابع منیزیم است. مانع رشد نوعی سرطان پوست و نیز تکثیر سلولهای سرطانی روده بزرگ انسان است. در کاهش بیماریهای مهلک و شایع قلب و عروق، در درمان سینوزیت و نابودی استرپتوکوکها ، رفع چروکهای جزئی و خراشهای جزئی بسیار مؤثر است. ، روغن صنعتی در دمای ۶۰ درجه دود می کند در حالیکه روغن کنجد تا دمای ۲۵۰ درجه را تحمل میکند و دمای ۴۰ درجه بهترین دما برای این روغن است اما روغن صنعتی در دمای ۴۰ درجه حالت چسبناک میگیرد ( حتما روغن چسبناک روی کاشی آشپزخانه و یا بالای گاز خود را دیده اید ). روغن صنعتی به دلیل اینکه در ۴۰ درجه در کبد چسبناک می شود و دمای کبد ۴۰ درجه است باعث ایجاد چربی شده و وقتی سونوگرافی می کنید می گویند کبد شما چرب است اما روغن کنجد به دلیل اینکه تا دمای۲۵۰ درجه را تحمل می کند باعث ایجاد چربی در کبد میشود. روغنهای صنعتی حاوی مواد شیمیایی و نگهدارنده سرطانزایی هستند . اسید ترانس استاندارد جهانی یک درصد میباشد که در ایران متاسفانه تا ۳۰ درصد و در روغنهای شیرینی پزی و قنادی تا ۷۰ درصد میرسد . روغن کنجد باعث شادابی پوست و نیز کاهش چربی خون می شود.


روغن کنجد فرابکر دکتر بیز

تفاوت روغن معمولی، بکر و فرابکر

خواص روغن کنجد :

* کاهش دهنده سطح کلسترول بد خون (LDL) و افزایش جذب کلسترول خوب (HDL)

* کاهش فشارخون در افراد مبتلا به فشار خون بالا

* جلوگیری از سرطان‌های سینه، پروستات و سرطان‌های دستگاه گوارش

* جلوگیری از تصلب شرایین و بسته شدن عروق

* جلوگیری از بروز سکته قلبی

* جلوگیری از بروز آب مروارید

* شفافیت و لطافت پوست به دلیل غنی بودن از ویتامین E

* مناسب برای سرخ کردن به دلیل مقاومت بالای حرارتی

* کاهش ابتلا به بیماری پارکینسون

* جلوگیری از بیماری‌های مفصلی و آرتروز

* خواص آنتی اکسیدانی فوق‌العاده به دلیل وجود دو ماده شیمیایی sesamol و sesamin. آنتی اکسیدان‌ها با رادیکال‌های آزادی که به سلول‌ها آسیب می‌رسانند و به روند پیری سرعت می‌بخشند مقابله می‌کند.

* ویتامین E موجود در آن از بیماری آلزایمر جلوگیری می‌کند.

* روغن کنجد تحریک پذیری غشاء مخاطی را کم می‌کند. این روغن برای درمان سرفه، یبوست، آرتریت و پوست خشک توصیه می‌شود.

* مصرف مرتب آن اضطراب را کاهش می‌دهد، گردش خون را تقویت می‌کند، مانع اختلالات عصبی می‌شود و سیستم دفاعی بدن را تقویت می‌کند.

* مصرف روغن کنجد، نشاط آور است، هوشیاری ایجاد می‌کند، دردهای مزمن و گرفتگی عضلات را کاهش می‌دهد.

* ویتامین E موجود در آن به رشد مو سرعت می‌بخشد.

* برای افرادی که از کم خونی و سرگیجه رنج می‌برند مفید است.

* مصرف موضعی این روغن، پوست را نرم و لطیف می‌کند.

* خاصیت ضدقارچی و ضدباکتریایی دارد.

* غرغره کردن آن، باکتری‌ها، از جمله باکتری‌های سرماخوردگی از بین می‌برد.

* محافظ طبیعی در برابر اشعه‌ی فرابنفش به حساب می‌آید.

* مانع شوره‌ی سر می‌شود.

* از پوست در برابر کلر موجود در آب استخر محافظت می‌کند.

* ماساژ با روغن کنجد انعطاف پذیری مفاصل را زیاد می‌کند.

* بریدگی‌ها و جراحت‌های سطحی را درمان می‌کند.

* پوست صورت به خصوص اطراف بینی را سفت می‌کند و مانع بزرگ شدن منفذهای پوستی صورت می‌شود.

* از بروز آکنه جلوگیری می‌کند. روغن کنجد انواع مختلفی دارد. روغن کنجد «بکر» روغن به دست آمده از دانه کنجد است که فقط به روش مکانیکی و یا سایر روش‌های فیزیکی تحت شرایط خاص حرارتی که منجر به تغییری در ساختار تری‌گلیسیریدهای روغن نشود به دست می‌آید ( پرس سرد Cold press ). لذا در مقایسه با دیگر روغن‌ها برای استحصال نیاز به روش‌های شیمیایی نداشته و به سادگی قابل هضم و سرشار از ویتامین‌های A، E و D و کلسیم می‌باشد. این روغن عطر و طعم مطلوب داشته و خود به چند گروه طبقه‌بندی می‌شود.

* گروه اول، روغن کنجد «فرابکر» یا ممتاز است که دارای عطر و طعم آجیلی و بسیار دلپذیر بوده و بهترین و ماندگارترین روغن‌ها به شمار می‌رود. عمده تفاوت فرابکر و بکر در آزمایشگاه و انالیز روغن مشخص خواهد شد.

* گروه دوم ، روغن کنجد «بکر معمولی» است که در ایران معروف به روغن بودار است.

* گروه سوم ، روغن کنجد «تصفیه شده» است که از تصفیه روغن کنجد بکر به دست می‌آید و در ایران معروف به روغن «بی‌بو» است. طعم و بوی این نوع روغن تحت فرآیندهای شیمیایی کاملاً خنثی شده و مناسب کسانی است که طعم روغن کنجد بکر را دوست ندارند. اما این روغن به دلیل استفاده از فرآیند تصفیه بعضی از ترکیبات موثر کنجد را از دست داده و به همین دلیل کیفیت آن به مراتب پایین‌تر از روغن‌های بکر است. این روغن کمتر از 15% اسید چرب اشباع دارد که بیشترین ان پالمیتیک و استئاریک و بیش از 85% مجموع اسیدهای چرب ان غیراشباع است. اسید اولئک و اسید لینولئیک بیش از 80% کل اسیدهای چرب روغن کنجد را تشکیل میدهند. برخلاف روغن های گیاهی دیگر در این گروه، درصد اسید اولئیک روغن کنجد حدود 45% و اسید لینولیک آن حدود 40% از مجموع کل اسیدهای چرب آن می باشد. Page 1 of 1 روغن کنجد انواع مختلفی دارد. روغن کنجد «بکر» روغن به دست آمده از دانه کنجد است که فقط به روش مکانیکی و یا سایر روش‌های فیزیکی تحت شرایط خاص حرارتی که منجر به تغییری در ساختار تری‌گلیسیریدهای روغن نشود به دست می‌آید ( پرس سرد Cold press ). لذا در مقایسه با دیگر روغن‌ها برای استحصال نیاز به روش‌های شیمیایی نداشته و به سادگی قابل هضم و سرشار از ویتامین‌های A، E و D و کلسیم می‌باشد. این روغن عطر و طعم مطلوب داشته و خود به چند گروه طبقه‌بندی می‌شود.

* گروه اول، روغن کنجد «فرابکر» یا ممتاز است که دارای عطر و طعم آجیلی و بسیار دلپذیر بوده و بهترین و ماندگارترین روغن‌ها به شمار می‌رود. عمده تفاوت فرابکر و بکر در آزمایشگاه و انالیز روغن مشخص خواهد شد.

* گروه دوم ، روغن کنجد «بکر معمولی» است که در ایران معروف به روغن بودار است.

* گروه سوم ، روغن کنجد «تصفیه شده» است که از تصفیه روغن کنجد بکر به دست می‌آید و در ایران معروف به روغن «بی‌بو» است. طعم و بوی این نوع روغن تحت فرآیندهای شیمیایی کاملاً خنثی شده و مناسب کسانی است که طعم روغن کنجد بکر را دوست ندارند. اما این روغن به دلیل استفاده از فرآیند تصفیه بعضی از ترکیبات موثر کنجد را از دست داده و به همین دلیل کیفیت آن به مراتب پایین‌تر از روغن‌های بکر است. این روغن کمتر از 15% اسید چرب اشباع دارد که بیشترین ان پالمیتیک و استئاریک و بیش از 85% مجموع اسیدهای چرب ان غیراشباع است. اسید اولئک و اسید لینولئیک بیش از 80% کل اسیدهای چرب روغن کنجد را تشکیل میدهند. برخلاف روغن های گیاهی دیگر در این گروه، درصد اسید اولئیک روغن کنجد حدود 45% و اسید لینولیک آن حدود 40% از مجموع کل اسیدهای چرب آن می باشد. خواص شیمیایی ترکیب اسیدهای چرب روغن کنجد روغن کنجد به گروه اسیدهای اولئیک – لینولئیک متعلق است. این روغن کمتر از 15 درصد اسید چرب اشباع دارد که بیشترین آن پالمیتیک و استئاریک و بیش از 85 درصد مجموع اسیدهای چرب آن غیراشباع است. اسید اولئیک و اسید لینولئیک بیش از 80 درصد کل اسیدهای چرب روغن کنجد را تشکیل می‌دهند. برخلاف روغن‌های گیاهی دیگر در این گروه، درصد اسید اولئیک روغن کنجد حدود 45 درصد و اسید لینولئیک آن حدود 40 درصد از مجموع کل اسیدهای چرب آن می‌باشد. استرول ها(sterols) روغن کنجد در مقایسه با سایر روغن‌های گیاهی، مواد غیرقابل صابونی(حدود 2 درصد) بیشتری دارد. مواد غیرقابل صابونی شامل استرول ها، تری ترپن‌ها و تری ترپن الکل‌ها، توکوفرول ها و لیگنان‌های کنجد می‌باشد. روغن کنجد یکی از منابع غنی استرول های گیاهی(فیتواسترول) می‌باشد. فیتواسترول ها یا استرول های گیاهی رقیب کلسترول در جذب هستند. بنابراین مصرف فیتواسترول موجب کاهش کلسترول خون و در نتیجه جلوگیری از حملات قلبی و عروقی می‌شود. فیتواسترول ها و به طور خاص بتا سیتوسترول، از رشد سلول‌های سرطان کولون، سرطان پروستات و سرطان سینه نیز جلوگیری می‌کنند. توکوفرول ها(Tocopherols) شهرت روغن کنجد به خاطر مقاومت در برابر اکسید شدن آن است. یکی از دلایل این مقاومت بیش از حد به خاطر وجود توکوفرول در این روغن است و میزان آن در روغن کنجد 1200 میلی گرم بر کیلوگرم است. گاما توکوفرول بیشترین میزان موجود در روغن کنجد را شامل می‌شود و پس از آن دلتا و آلفا هستند که حدود 5 درصد توکوفرول موجود در روغن را شامل می‌شوند. در بین اقسام مختلف ایزومرهای توکوفرول، گاما توکوفرول قوی‌ترین آنتی اکسیدان موجود در روغن‌ها می‌باشد. روغن کنجد تحریک پذیری غشاء مخاطی را کم می کند. این روغن برای درمان سرفه، یبوست، آرتریت و پوست خشک توصیه می شود این خاصیت آنتی اکسیدانی، ماندگاری این روغن را در برابر حرارت در مقایسه با روغن‌های دیگر بسیار افزایش داده است. مقاومت اکسیداتیو روغن کنجد در برابر حرارت 110 درجه سانتی‌گراد 17.5 ساعت می‌باشد که این روغن را در دسته روغن‌های با مقاومت بالا قرار می‌دهد. همچنین نقطه دود این روغن 226 درجه سانتی‌گراد می‌باشد. شایان ذکر است مقاومت حرارتی روغن‌های مخصوص سرخ کردنی در همین دما حداکثر 14 ساعت می‌باشد. لذا از این روغن می‌توان در مصارف سرخ کردنی عمیق با طیب خاطر استفاده نمود.

درمان یبوست : یبوست مادر بسیار از بیماری هاست اما می توان با رروش های مختلفی آن را درمان کرد، اصلاح برنامه غذایی یکی از ساده ترین روش های ممکن برای درمان یبوست و خشکی مزاج است. اضافه کردن فقط یک تا 2 قاشق روغن کنجد به سالاد و بشقاب غذای روزانه نه تنها باعث درمان یبوست می شود حتی در تناسب اندام نیز نقش مهمی دارد.

ضد تصلب شرایین و ضد سرطان : روغن کنجد از روغن های غیراشباع است. ارزش غذایی این روغن بسیاری بالاست زیرا بیشترین اسیدهای چرب آن «لینولییک اسید» (امگا 6) و «لینولنیک اسید» (امگا 3) هستند که هر دوی آنها از اسیدهای چرب ضروری اند و دریافت روزانه شان به علت اینکه بدن قادر به تولید آنها نیست و باید از طریق رژیم غذایی به بدن برسند، توصیه می شود. از بارز ترین خواص درمانی روغن کنجد در پیشگیری و درمان سرطان‌های سینه، پروستات و سرطان‌های دستگاه گوارش ، سکته های قلبی و بسته شدن عروق(تصلب شرایین) است که با وجود این خواص درمانی بی نظیر این روغن به ملکه روغن ها بدل شده است.

پیشگیری و درمان خشکی مفاصل و پوکی استخوان : بد نیست بدانید که روغن کنجد سرشار از کلسیم است و آهن فراوانی دارد به طوری که با خوردن 100 گرم از آن، بدن 670 میلی گرم کلسیم و 10 میلی گرم آهن دریافت می کند. به همین دلیل مصرف این روغن به کسانی که گوشت و لبنیات کمی استفاده می کنند، توصیه می شود. می توان نتیجه گرفت که این روغن در مقایسه با سایر روغن ها املاح بیشتری دارد.مصرف این روغن برای ماساژ یکی از بهترین هاست و همچنین با توجه به مقدار کلسیم بیشتر در مقایسه با لبنیات در سنین پایین باعث پیشگیری از خشکی مفاصل و پوکی استخوان در سنین مینسالی و سنین بالا می شود.

جوان کننده پوست : روغن کنجد غنی از آنتی اکسیدان و ویتامین E است و از علائم متداول پیری پوست جلوگیری می کند. چربی موجود در این روغن یک آنتی اکسیدان قوی است که مانع ایجاد چین و چروک و خطوط ریز پوست می گردد می توان برای ماساژ از این روغن به صورت موضعی نیز استفاده کرد. آن را به پوست زده و به مدت چهار تا پنج دقیقه ماساژ دهید تا پوست را جوان تر جلوه دهید .

به سلامت مو کمک می کند : روغن کنجد نیز مانند روغن بادام یک تقویت کننده و حالت دهنده بی نظیر برای مو است و از خارش پوست سر جلوگیری کرده و شوره سر را کاهش می دهد. روغن کنجد را با روغن نارگیل مخلوط کرده و به موی سر بزنید.

درمان رماتیسم ، انعطاف پذیری مفاصل را افزایش می دهد: مصرف روغن کنجد از بیماری هایی از جمله رماتیسم ، التهاب مفاصل جلوگیری می کند. همچنین منبع غنی اسیدهای چرب غیر اشباع شده است که از پوکی استخوان در زنان جلوگیری می کند. همچنین باعث انعطاف پذیری بیشتر مفاصل و مانع از درد مفاصل می شود.

درمان آفتاب سوختگی : برای این منظور ابتدا توصیه می شود مقداری روغن را به گوشه ی کوچکی از پوست ماساژ داد و در صورت عدم وجود حساسیت به روغن می توان پوست صورت را روزانه یک تا دو بار پس از استفاده از صابون گلیسرینه ماساژ داد.

مرطوب کننده طبیعی : از روغن کنجد می توانید به عنوان نرم کننده و مرطوب کننده پوست کل بدن خود استفاده نمایید. این روغن، علاوه بر ویتامین E حاوی اسید لینوئیک، اسید استئاریک و اسیدهای چرب نیز می باشد، به منظور رسیدن به نتایج مطلوب، می توانید به طور روزانه از آن برای ماساژ کل بدن استفاده کنید. روغن کنجد دارای عطر قوی می باشد اما می توان برای بهبود عطر آن با مقداری گلاب ترکیب و سپس استفاده نمود حتی می توان در حمام در صورت استفاده از وان برای جلوگیری از مشکلات خشکی پوست چند قطره روغن کنجد را به آب وان اضافه نمایید.


محصولات مرتبط

روغن کنجد و خواص شگفت‌انگیز آن

زمان مطالعه این پست : 4 دقیقه

روغن کنجد حاوی آنتی اکسیدان‌های طبیعی است که باعث از بین رفتن سرطان‌های خفته در بدن شده و موجب جلوگیری از سرطان‌های دستگاه گوارش، پروستات و سینه می‌شود. این روغن همچنین به دلیل دارا بودن ویتامین E موجب شفافیت و لطافت پوست می‌گردد.

روغن کنجد
روغن کنجد در بین روغن‌های خوراکی به ملکه‌ی روغن‌ها مشهور است. دانه کنجد بیشترین میزان روغن را در بین دانه‌های روغنی دیگر داراست اما با وجود این تولید آن بسیار کمتر از دانه‌های دیگر نظیر سویا، آفتابگردان و گلرنگ است.

روغن کنجد به عنوان یک روغن با قیمت و کیفیت بالا شناخته می‌شود. این روغن بیشترین مقاومت و ماندگاری را در بین روغن‌های خوراکی با درصد بالای چربی غیراشباع دارد. نوع لیگنان و آنتی اکسیدان‌های طبیعی موجود در این روغن باعث بروز مقاومت بسیار بالا در برابر اکسیداسیون و خواص فیزیولوژیکی ارزشمند روغن کنجد شده است.

ترکیب اسیدهای چرب روغن کنجد به گونه‌ای است که برای هر سه مصرف سرخ کردن، پخت و پز و سالاد قابل استفاده است.

خواص روغن کنجد

  • کاهش دهنده سطح کلسترول بد خون(LDL) و افزایش جذب کلسترول خوب(HDL)
  • کاهش فشارخون در افراد مبتلا به فشار خون بالا
  • جلوگیری از سرطان‌های سینه، پروستات و سرطان‌های دستگاه گوارش
  • جلوگیری از تصلب شرایین و بسته شدن عروق
  • جلوگیری از بروز سکته قلبی
  • جلوگیری از بروز آب مروارید
  • شفافیت و لطافت پوست به دلیل غنی بودن از ویتامین E
  • مناسب برای سرخ کردن به دلیل مقاومت بالای حرارتی
  • کاهش ابتلا به بیماری پارکینسون
  • جلوگیری از بیماری‌های مفصلی و آرتروز
  • خواص آنتی اکسیدانی فوق‌العاده به دلیل وجود دو ماده شیمیایی sesamol و sesamin. آنتی اکسیدان‌ها با رادیکال‌های آزادی که به سلول‌ها آسیب می‌رسانند و به روند پیری سرعت می‌بخشند مقابله می‌کند.
  • ویتامین E موجود در آن از بیماری آلزایمر جلوگیری می‌کند.
  • روغن کنجد تحریک پذیری غشاء مخاطی را کم می‌کند. این روغن برای درمان سرفه، یبوست، آرتریت و پوست خشک توصیه می‌شود.
  • مصرف مرتب آن اضطراب را کاهش می‌دهد، گردش خون را تقویت می‌کند، مانع اختلالات عصبی می‌شود و سیستم دفاعی بدن را تقویت می‌کند.
  • مصرف روغن کنجد، نشاط آور است، هوشیاری ایجاد می‌کند، دردهای مزمن و گرفتگی عضلات را کاهش می‌دهد.
  • ویتامین E موجود در آن به رشد مو سرعت می‌بخشد.
  • برای افرادی که از کم خونی و سرگیجه رنج می‌برند مفید است.
  • مصرف موضعی این روغن، پوست را نرم و لطیف می‌کند.
  • خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی دارد.
  • غرغره کردن آن، باکتری‌ها، از جمله باکتری‌های سرماخوردگی از بین می‌برد.
  • محافظ طبیعی در برابر اشعه‌ی فرابنفش به حساب می‌آید.
  • مانع شوره‌ی سر می‌شود.
  • از پوست در برابر کلر موجود در آب استخر محافظت می‌کند.
  • ماساژ با روغن کنجد انعطاف پذیری مفاصل را زیاد می‌کند.
  • بریدگی‌ها و جراحت‌های سطحی را درمان می‌کند.
  • پوست صورت به خصوص اطراف بینی را سفت می‌کند و مانع بزرگ شدن منفذهای پوستی صورت می‌شود.
    *از بروز آکنه جلوگیری می‌کند.

خواص روغن کنجد , فواید روغن کنجد
خواص شیمیایی
ترکیب اسیدهای چرب روغن کنجد

روغن کنجد به گروه اسیدهای اولئیک – لینولئیک متعلق است. این روغن کمتر از 15 درصد اسید چرب اشباع دارد که بیشترین آن پالمیتیک و استئاریک و بیش از 85 درصد مجموع اسیدهای چرب آن غیراشباع است. اسید اولئیک و اسید لینولئیک بیش از 80 درصد کل اسیدهای چرب روغن کنجد را تشکیل می‌دهند.

برخلاف روغن‌های گیاهی دیگر در این گروه، درصد اسید اولئیک روغن کنجد حدود 45 درصد و اسید لینولئیک آن حدود 40 درصد از مجموع کل اسیدهای چرب آن می‌باشد.

استرول ها(sterols)
روغن کنجد در مقایسه با سایر روغن‌های گیاهی، مواد غیرقابل صابونی(حدود 2 درصد) بیشتری دارد. مواد غیرقابل صابونی شامل استرول ها، تری ترپن‌ها و تری ترپن الکل‌ها، توکوفرول ها و لیگنان‌های کنجد می‌باشد. روغن کنجد یکی از منابع غنی استرول های گیاهی(فیتواسترول) می‌باشد. فیتواسترول ها یا استرول های گیاهی رقیب کلسترول در جذب هستند. بنابراین مصرف فیتواسترول موجب کاهش کلسترول خون و در نتیجه جلوگیری از حملات قلبی و عروقی می‌شود.

فیتواسترول ها و به طور خاص بتا سیتوسترول، از رشد سلول‌های سرطان کولون، سرطان پروستات و سرطان سینه نیز جلوگیری می‌کنند.

توکوفرول ها(Tocopherols)
شهرت روغن کنجد به خاطر مقاومت در برابر اکسید شدن آن است. یکی از دلایل این مقاومت بیش از حد به خاطر وجود توکوفرول در این روغن است و میزان آن در روغن کنجد 1200 میلی گرم بر کیلوگرم است. گاما توکوفرول بیشترین میزان موجود در روغن کنجد را شامل می‌شود و پس از آن دلتا و آلفا هستند که حدود 5 درصد توکوفرول موجود در روغن را شامل می‌شوند. در بین اقسام مختلف ایزومرهای توکوفرول، گاما توکوفرول قوی‌ترین آنتی اکسیدان موجود در روغن‌ها می‌باشد.

روغن کنجد تحریک پذیری غشاء مخاطی را کم می کند. این روغن برای درمان سرفه، یبوست، آرتریت و پوست خشک توصیه می شود

این خاصیت آنتی اکسیدانی، ماندگاری این روغن را در برابر حرارت در مقایسه با روغن‌های دیگر بسیار افزایش داده است. مقاومت اکسیداتیو روغن کنجد در برابر حرارت 110 درجه سانتی‌گراد 17.5 ساعت می‌باشد که این روغن را در دسته روغن‌های با مقاومت بالا قرار می‌دهد. همچنین نقطه دود این روغن 226 درجه سانتی‌گراد می‌باشد. شایان ذکر است مقاومت حرارتی روغن‌های مخصوص سرخ کردنی در همین دما حداکثر 14 ساعت می‌باشد. لذا از این روغن می‌توان در مصارف سرخ کردنی عمیق با طیب خاطر استفاده نمود.

نکته‌ی مهم
خواص ذکر شده در مورد روغن کنجد بدین معنا نیست که شما آزادید هر چه قدر که می‌خواهید از آن در طی یک روز استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که کالری همه‌ی روغن‌ها یکسان است؛ یعنی هر 5 گرم آن که معادل یک قاشق چای خوری می‌شود چیزی در حدود 45 کیلوکالری انرژی دارد. پس مراقب باشید تا با مصرف بی رویه‌ی آن دچار اضافه وزن و در پی آن دچار مشکلات و بیماری‌های مختلف نشوید.

منبع : tebyan.net


محصولات مرتبط

خواص دارویی کنجد از نظر طب قدیم و جدید

زمان مطالعه این پست : 8 دقیقه

کنجد گیاهی است یک ساله با ارتفاع حدود یک متر که قسمت انتهایی ساقه آن پوشیده از کرک است.
برگ های آن بیضی باریک و نوک تیز است.گلهای آن به رنگ سفید یا قرمز به طور تک تک در کناره برگ های قسمت انتهایی ساقه ظاهر میشوند
تاریخ مصرف کنجد:
متجاوز از پنج هزار سال است که انسان به خواص معجزه آسای کنجد پی برده است
پهلوانان قدیم آن را برای زیاد کردن زور می خوردند و امروز هم در بین قهرمانان ترکیه قابل توجه است و دارای ارزش زیادی است
هندیها بیش از سایر اقوام برای این گیاه خاصیت و اثرات معجزه آسا قایلند و آن را زیاد کننده قدرت و عوامل طول عمر می شناسند و روی این اصل آن را در تشریفات مذهبی زیاد می خورند و همانطور مه ما ایرانیها خرما و انجیر خیرات می کنیم آنها کنجد و شیرینیهایی که با کنجد درست کرده اند خیر میکنند و بدون تردید علت طول عمر در بین مرتاضین و بعضی از دهاتیهای هندی خوردن کنجد است
خوردن این گیاه از قدیم در ایران مرسوم بوده است نانوایان مغز آن را روی نان می پاشیدند و آن کاری است که الان هم باید معمول شود
حلواسازان آن را به کار می بردند که متاسفانه امروز ترک شده است
روغن کنجد دیر فاسد میشود و سابقا خوردن آن بسیار معمول بوده و هنوز هم معمول است
شیر کوبیده آن و گیاهان دیگر را جهت رفع سوزش معده مفید می دانستند و معتقد بودند ترشی معده را کم میکند و سودا را از بین میبرد
آب برگ کنجد برای تقویت مو و بلند شدن آن تاثیر نیکوئی دارد و برای این کار بایستی آب ان را کوبیده یا فشار گرفت و به سر مالید
میوه ی این گیاه به صورت کپسول و محتوای دانه های کوچک و مسطح و بیضوی است که دانه کنجد نامیده میشود و قسمت مورد استفاده این گیاه است
وطن اصلی کنجد هندوستان است که از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است در حال حاضر چین بزرگترین تولید کننده کنجد در دنیا است هندوستان و حبشه از نظر تولید بعد از چین قرار دارند
در ایران نیز مقداری کنجد تولید می شود که بیشتر آن به مصرف تهیه روغن و حلوا ارده می رسد
ترکیبات شیمیایی:
کنجد دارای پروتئین,ویتامینهای B,D,E,F1 و لسیتین (LECITHIN) است.مقدار روغن آن در حدود ۵۰درصد است.روغن کنجد مرکب از حدود ۷۰درصد اسیدهای چرب اشباع نشده مانند لینولئیک اسید,اولئیک اسید و مقداری اسیدهای چرب اشباع شده مانند اسید پالمتیک و آراشیدیک اسید است.
روغن کنجد یکی از روغنهای اشباع نشده و مفید برای بدن است که در آمریکای شمالی و کانادا به مقدار زیاد مصرف می شود زیرا این روغن نه تنها کلسترول خون را افزایش میدهد,بلکه آن را کاهش نیز میدهد.
برای تهیه روغن کنجد معمولا دانه ها را میشویند تا رنگ روی آن از بین برود.سپس دانه ها را آسیاب کرده و در آب می ریزند تا پوست آنها روی آب بیاید بعد از گرفتن پوست دانه ها را خشک کرده و در آب جوش میریزند و خمیر میکنند این خمیر را تحت فشار قرار داده تا روغن آن جدا شود این روغن را روغن سرد می نامند و از تفاله باقیمانده تحت اثر فشار و گرما روغنی به دست می آید که به نام روغن گرم معروف است که البته ارزش غذایی روغن سرد را ندارد
تفاله باقیمانده از این مرحله را معمولا برای علوفه دامها به کار میبرند.به خصوص این تفاله از نظر داشتن مواد پروتئینی,غذای خوبی برای گاوهای شیرده است.
اگر میخواهید از روغن کنجد استفاده کنید دقت کنید که روغن سرد باشد که به نام FIRST COLD PRESSED معروف است,زیرا در اثر حرارت دادن روغن کنجد خواص خود را از دست میدهند


خواص مفید کنجد برای سلامتی بدن

از نظر طب قدیم ایران کنجد گرم است کنجد بسیار مغذی است و در اکثر کشورهای فقیر به عنوان جانشین گوشت بکار میرود
خواص مفید کنجد به شرح زیر است:
۱-برای چاق شدن و تقویت نیروی جنسی موثر است
۲-برای رفع قولنج کنجد را آسیاب کرده و با سرکه مخلوط و به مقدار نصف کنجد مغز بادام پوست کنده را به آن اضافه کنید سپس آنها را پودر کنید و هر روز به مقدار یک قاشق سوپ خوری از آن بخورید
۳-کنجد گرفتگی صدا را از بین میبرد
۴-نرم کننده معده و روده است
۵-کره کنجد که در کانادا بنام تاهیتی معروف است و شبیه ارده است,غذای خوبی برای رشد بچه ها است
۶-برگ کنجد را اگر به سر بمالید باعث رشد و سیاهی موی سر میشود
۷-ارده نرم کننده معده و روده است
۸-کنجد فشار خون بالا را کاهش میدهد
۹-کنجد ضد رماتیسم است
۱۰-برای رفع ناراحتی کیسه صفرا مفید است
۱۱-دم کرده برگ کنجد اسهال خونی را برطرف میکند
۱۲-روغن کنجد برای رفع تنگی نفس,سرفه خشک و زخم ریه مفید است
۱۳-روغن کنجد سوزش ادرار را رفع میکند
۱۴-از روغن کنجد به جای روغن زیتون در سالاد استفاده میشود
۱۵-کنجد با تمام فوایدی که دارد برای معده ضعیف مناسب نیست,زیرا هضم آن سنگین است
این گونه اشخاص باید آن را با عسل و سرکه بخورند


ویتامین F یک اسید چرب است که باعث تشکیل لایه های در پوست می شود که از سلولهای پوستی محافظت و از خشکی وخرابی پوست جلوگیری میکند.همچنین باعث انتقال سایر ویتامین ها در پوست میشود
کنجد تقویت کننده ی مو
هرچند نانواییها امروزه با پاشیدن چند دانه کنجد مشتریان خود را با عنوان نان کنجدی فریب میدهند اما اگر خوردن کنجد را در برنامه غذایی خود قرار دهید موهایی پر پشت و مقاوم خواهید داشت متخصصان تغذیه می گویند روغن کنجد علاوه بر تقویت موها،برای تنگی نفس، سرفه خشک و زخم ریه هم مفید است. همچنین سوزش ادرار را برطرف می کند.
دم کرده برگ کنجد هم اسهال خونی را درمان می کند و خوردن این دانه گیاهی برای رماتیسم، فشار خون بالا و ناراحتی کیسه صفرا مفید است.
در طب سنتی برای رفع قولنج، کنجد را آسیاب و با سرکه مخلوط می کردند و با افزودن مغز بادام پوست کنده هر روز به مقدار یک قاشق سوپ خوری میل می کردند.
ارده کنجد به همراه خرما غذایی مقوی برای رشد کودکان و همچنین کارگران یدی است. این دانه های ریز سفید و سیاه، قوای جنسی را تقویت می کند و نرم کننده معده و روده هاست.
خوردن یک قاشق غذا خوری کنجد موجب تامیین ۱۴ درصد از نیاز کلسیم خانمها شده و اگر آنها عادت به بلند کردن ناخن هایشان داشته باشند با مصرف کنجد ناخن هایشان محکم تر شده و ترک و شکنندگی بر روی این عضو که جزئی از زیبایی انگشتان است دیده نمی شود.
به علاوه مصرف دو قاشق غذا خوری آن رساندن پنج میلی گرم روی را به بدن بخصوص پوست و مو و ناخن ها آسان می کند.
شاید بدانید که کمبود روی چه اثراتی بر زیبایی دارد آکنه را کمتر میکند و از نازک شدن موها جلوگیری می کند و مانع ریزش موها بخصوص در خانمها می شود و در ضمن به دلیل توام شدن این ماده مغذی با ویتامین E این اثرات صد چندان شده و می توان از خواص ضد چروک و سفید کنندگی (ضد لک)این ویتامین استفاده کرد.
حتما میدانید که کنجد چربی بسیاری دارد اما این چربی از نوع گیاهی و چند باندی است. این روغن دارای اسیدهای چرب ضروری است که در ساختمان پوست به عنوان یک جز اصلی محسوب میشود و در صورتی که کمبودی از این مواد مغذی ایجاد نشود پوست کاملا یکنواخت و نرم و لطیف به نظر می رسد و جالب است بدانید که وجود همین چربی هاست که اگر با یک منبع پروتئینی دریافت شود (کنجد به همراه چربی پروتئین قابل توجهی دارد)به ترمیم موهای آسیب دیده پرداخته و از خشکی بیش از حد این عضو نیز جلوگیری میکند و موجب راحتی افرادی می شود که سالهاست از خشکی مو رنج برده و همواره از شانه زدن و رنگ کردن موهای خشکشان می هراسند.امروزه از روغن کنجد بخصوص کنجد سیاه در تهیه انواع فراوردههای آرایشی و بهداشتی خصوصا محصولاتی که برای رفع انواع خشکیها تجویز میشوند استفاده میشود .


معمولا در ترکیب انواع کرمها و ماسکها و شامپوهای ترمیمی از این روغن استفاده شده تا خاصیت درمانی آنها چند برابر شود. در آخر شما را با ماسکی که با روغن کنجد تهیه می شود و برای تقویت موهای خشک و آسیب پذیر توصیه می شود آشنا می کنیم.
قبل از هر چیز باید بگوییم که شما میتوانید از این ماسک بسته به موهایتان هفته ای یک تا دو بار بعد از شستشوی آنها در حمام استفاده کنید.
مواردی که در تهیه این ماسک استفاده می شوند شامل:
روغن کنجد دو قاشق غذا خوری
زرده تخم مرغ یک عدد
شیر دو قاشق مربا خوری
آرد جوانه گندم دو قاشق غذا خوری
ابتدا مواد را کاملا مخلوط کرده و بعد از شستشوی موها در حمام این ماسک را بر تمام مو بخصوص پوست سر قرار داده و کاملا با دو دست ماساژ دهید. هر قدر ماساژ بیشتر باشد مواد آسانتر نفوذ می کنند.
سپس با گذشت ۱۰دقیقه آنها را با آب ولرم آبکشی کنید . در ضمن اگر می خواهید مقدار زیادی از کنجد خام را به مدتی بیش از یک سال نگهداری کنید باید آن را در داخل ظرف شیشه ای خشک و دربدار و دور از هرگونه رطوبت و قرار گرفتن در معرض نور خورشید ذخیره کنید.
همیشه به خاطر داشته باشید که در تکرار هر توصیه و عادتی زیاده روی نکنید حتی اگر این توصیه از سوی متخصصان مهم تلقی شود.


نکاتی جالب از کنجد

مخلوط کردن برگ کنجد با حنا جهت مشکی کردن مو نیز نتایج نیکو دارد و نیز جوشانده برگ آن برای دراز شدن و مشکی شدن مو نافع است.
روغن کنجد برای جلای مو بسیار مفید و بهترین روغن هاست. روستاییانی که هنوز روغن کنجد می خورند عمر زیادتری می کنند و تا ۸۰سالگی تقریبا جوان هستند.برای اولین بار چند دانشمند فرانسوی در ترکیه به خواص معجزه آسای این گیاه پی برده و مصرف آن را در در اروپا معمول کردند و امروز غذاهای اختصاصی از آن می سازند و می فروشند و اکنون ترکیبی از آن به نام تامینا معروف است و در فرانسه معمول است .تامینا لغتی است ترکی به معنی کنجد و ترکیبی از آن است.
در سال ۱۹۲۴یک دانشمند آمریکایی که در هند به خواص معجزه آسای این گیاه پی برده بود یک سلسله امتحانات عملی را درباره آن شروع کرد و به این موضوع پی برد که این گیاه دارای مواد سفیده ای و چربی است و از همه مهمتر اینکه مواد سفیده ای این گیاه به طور خام نیز قابل هضم است و دارای پانزده نوع مواد سفیده ای است و برای کسانی که نمیخواهند گوشت بخوردند خوردن آن تقریبا واجب است و میتوان آن را گوشت گیاهی نامید.لسیتین این گیاه حتی از باقلای هندی بیشتر است.
لسیتین چربی فسفر دارای است که وجود آن برای نسوج و اعصاب نهایت لزوم را دارد و مغز و غدد انسان احتیاج زیادی به آن دارد. تقویت قوه حافظه بشر احتیاج زیادی به این ماده دارد تقریبا ۲۸ درصد مغز از لسیتین ساخته شده است و مغز انسان بیش از سایر حیوانات از این ماده دارد و سر موفقیت بشر و پیشرفت آن در عالم تمدن مرهون همین لسیتین است که در گوشت و زرده تخم مرغ و گیاههایی مانند:باقلای چینی،ماش،قره ماش، خرفه و کنجد وجود دارد.
در امتحانات تشریحی ثابت شده که بیماران فکری در اعصابشان مقدار لسیتین پایین آمده است و در نتیجه خوردن اکسیر لسیتین یه سرعت معالجه می شوند، کلیمیها کنجد زیاد میخورند و زیاد زیرک هستند . کنجد معدن مواد معدنی قابل جذب است و دارای منیزیم،کلسیم،آهن، سیلیس ، آلومینیوم ، کروم، مس ، نیکل، سدیم و چندین فلز و شبه فلز دیگر است . اثر کنجد بیشتر در اثر داشتن ویتامینهای زیاد آنست مخصوصا ویتامینهای ب و ویتامینهای ف که فراوان دارد.
برتر از همه داروها
غذایی که بر هر دارویی ترجیح دارد کنجد است که تقریبا بیشتر مواد مورد ساختمان بدن را داراست. لذا یک غذای قیمتی و پر ارزش برای انسان متمدن است . دارای خواص گوشت است ولی ضرر آن را ندارد.
قوت،جوانی، تعادل زندگانی و صحت را به انسان می بخشد. طعم گوارای آن مورد توجه شکم پرستان است و به خوبی آسانی برای انسان در هر سنی که باشد قابل هضم است . کنجد برای زن، مرد ، بزرگ و کوچک برای ادامه حیات و طول عمر مفید است، اثر آن در تعویض سلولهای کهنه بدن بسیار سریع است و در تسهیل تفکر عمل آن قابل تحسین است و در رفع آلامی مانند: سرطان، سل، کم خونی بی نظیر است . در زندگی جدید که فکر بشر بیش از سایر اعضای بدن او به کار می رود کنجد از نان واجب تر است.


خلاصه کنجد غذای کسانی است که میخواهند عمر زیاد توام با سلامتی داشته باشند، بهترین وسیله راحتی و بیمه کننده جوانی شما کنجد است.
نتايج:
نتايج به دست آمده حاصل از يافته هاي مطالعه ما نشان داد که مصرف روغن کنجد به مدت ۶ هفته باعث کاهش معني داري در ميزان قند خون ناشتا (۵۱٫۹۳±۱۸۱ به mgdl 39.65±۱۵۴) هموگلوبين گليكوزيله (۲±۹٫۶ به ۱٫۷±۸٫۴ درصد)، کلسترول تام (۳۱٫۴±۲۲۶٫۶ به (۱۹۹٫۸±۳۷٫۸ mgdl و LDL(34.5±۱۲۳٫۹ به (۹۵٫۵±۳۲٫۵ mgdl در گروه مورد مطالعه گرديد (P<0.05). مصرف روغن کنجد سبب اختلاف معني داري در کاهش سطح تري گليسريد و افزايش HDL سرمي بيماران ديابتي نشد.